Atena

Atena

Oraşul Atena a fost vizitat de turişti încă din cele mai vechi timpuri. În epoca modernă, vestigiile sale antice au fost tot mai bine puse în valoare, prin lucrări de restaurare şi iluminări speciale pentru a atrage atenţia străinilor. Iar aceştia vin anual în număr mare număr să viziteze locurile în care a luat naştere, din multe puncte de vedere, civilizaţia Europei.

În Atena, unele vizite sunt aproape obligatorii. Iar prima este Acropole, considerată inima vechiului oraş-stat. Fortificaţia uriaşă domină metropola, iar în Antichitate adăpostea marile temple şi tezaurul cetăţii, unde se înălţa uriaşa statuie din aur a zeiţei Atena, creată de Fidias. La intrare ne întâmpină Propileele, un vestibul din coloane imense, de unde începe drumul spre Parthenon şi Erechteionul, două măreţe sanctuare dedicate Atenei şi lui Poseidon. Înainte, descoperiți micul templu închinat zeiţei Nike, a victoriei. Un alt obiectiv este teatrul lui Dionisos, unde se jucau piesele lui Eschil, Sofocle sau Euripide. Acesta găzduieşte şi astăzi spectacole.

De altfel, în toate cartierele Atenei, de la Monastiraki la Kerameikos sau Kolonaki, sunt vizibile vestigii ale măreţei cetăţi. Arta bizantină este pusă în valoare prin bisericile ortodoxe din secolele IX şi1X iar stadionul antic de marmură îşi are replica în stadionul primelor Jocuri Olimpice ale erei moderne.

Astăzi, străvechea capitală elenă este un oraş viu şi plăcut. Piaţa Syntagma este inima Atenei moderne, iar la Palatul Parlamentului schimbarea gărzii de palicari este un spectacol pitoresc. Serile pot fi încheiate în Plaka, unde micile magazine şi tavernele au un farmec deosebit, prin ofertele de suveniruri, muzică şi mâncare grecească.

Acropole reprezinta inceputul, locul in care a luat nastere civilizatia greaca antica: vestigiile pastrate aici – ale templelor Parthenon si Erechteion si ale templului Athenei Nike – sunt cele mai vestite atractii si, totodata, simboluri ale Greciei.

Teatrul lui Dionysos este unul dintre cele mai vechi stabilimente de aceste gen din lume: are aproximativ 2.500 de ani. Piesele jucate aici faceau parte din „seria de manifestari” (cum se zice azi) dedicate lui Dionysos, zeul grec al vinului, al fertilitatii si al distractiilor dezlantuite.

Ruinele templului lui Zeus Olimpianul – cateva coloane uriase, ramase in picioare – iti dau o idee despre grandoarea arhitectonica a lacasurilor de cult, in stil antic.

Vechea Agora – locul in care se intalneau, comunicau si luau decizii cetatenii Atenei antice – are alaturi Templul lui Hephaistos (cel mai bine pastrat templu antic grecesc) si, in prelungire, Forul Roman.

Teatrul antic („Odeon”) construit de Herodes Atticus, in secolul II d. Hr., grandios, excelent conservat, e utilizat si astazi pentru reprezentatii de toate felurile.

Tara Grecia
Acropolian Spirit Boutique Hotel 4*

Acropolian Spirit Boutique Hotel 4*

Atena
De la 330 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla superioara / mic dejun
Athens Center Square Hotel 3*

Athens Center Square Hotel 3*

Atena
De la 467 EUR / persoana / 7 nopti / Camera dubla / Mic dejun
Athens Lodge 4*

Athens Lodge 4*

Atena
De la 204 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun
Athens Lotus Hotel 4*

Athens Lotus Hotel 4*

Atena
De la 99 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun
Best Western Candia Hotel 4*

Best Western Candia Hotel 4*

Atena
De la 39 Euro / persoana / noapte / Camera dubla / Mic dejun
Best Western Plus Embassy Hotel 4*

Best Western Plus Embassy Hotel 4*

Atena
De la 269 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun
City Break la Atena - St George Lycabettus Hotel 5*

City Break la Atena - St George Lycabettus Hotel 5*

Atena
De la 412 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun
Divani Palace Acropolis Hotel 5*

Divani Palace Acropolis Hotel 5*

Atena
De la 1058 Euro / 3 nopti / persoana in Suite Premier / mic dejun
Grande Bretagne Hotel 5*, a Luxury Collection Hotel

Grande Bretagne Hotel 5*, a Luxury Collection Hotel

Atena
De la 1787 Euro / persoana / 5 nopti / camera dubla / mic dejun
Polis Grand Hotel 4*

Polis Grand Hotel 4*

Atena
De la 282 Euro /3 nopti / persoana in camera dubla Superioara / mic dejun
Wyndham Grand Athens Hotel 5*

Wyndham Grand Athens Hotel 5*

Atena
De la 586 Euro / 7 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun