Madrid

Madrid

Madrid a devenit capitală a Spaniei prin simpla sa poziție geografică, în centrul Peninsulei Iberice. Atunci când Filip al II-lea al Spaniei a mutat capitala țării aici, în 1561, scopul său a fost de a crea un simbol al unei națiuni proaspăt formate, al centralizării și al unificării, o capitală ce putea să recepționeze mai rapid veștile din oricare colț al țării. În mod paradoxal, pentru a dobândi faima și puterea de care a dispus până astăzi, a fost nevoie de o incredibilă voință a conducătorilor succesivi ai Spaniei, pentru a transforma un oraș situat la 300 de kilometri de mare, în mijlocul unui platou înalt de 650 de metri, înghețat în perioada iernii și fierbinte vara, într-un puternic centru administrativ.

Astăzi, Madridul este o metropolă modernă, cu o populație de peste 4 milioane de locuitori, în creștere. O călătorie prin rețeaua complicată și deloc plăcută a suburbiilor, pline de blocuri de apartamente mai puțin agreabile, poate că nu este indicată. Totuși, o plimbare în zona centrală poate fi o experiență remarcabilă, cu ciorchini de clădiri medievale dispuse de-o parte și de alta a aleilor înguste, punctate de magazine și baruri și întrepătrunse de piețe din secolul al XVIII-lea, moștenirea dinastiei de Bourbon. Chiar dacă, în materie de realizări arhitectonice, nu putem compara Madridul cu celalalte alte centre istorice spaniole, precum Toledo, Salamanca sau Sevilia, capitala recuperează la colecția fantastică de picturi, multe din ele fiind baza alcătuirii muzeului Prado. Acesta, laolaltă cu muzeele Reina Sofía și Thyssen-Bornemisza, formează ansamblul fabulos de picturi spaniole moderne – ce include, printre altele, faimosul Guernica al lui Picasso.

Pe măsură ce vă conectați la energia orașului, veți realiza că principala atracție a acestuia este, de fapt, stilul de viață al madrilenilor – în cafenelele sau terasele tradiționale, în incinta talciocului de duminică (Rastro) sau, ceva mai târziu, în noapte, umplând miile de baruri, cluburi, discoteci sau tascas. Indiferent de ce ar revendica Barcelona sau San Sebastian, scena socială a orașului Madrid, imortalizată atât de bine în opera regizorului Pedro Almodóvar, rămâne cea mai vibrantă din întreaga țară.

Centrul Madridului, cu precădere vechile cartiere „barrios”, arată acum mai bine ca niciodată, după ani de eforturi considerabile și scheme complicate de reamenajare și reconstrucție, cu ajutorul fondurilor europene și al guvernului local. Au fost făcute îmbunătățiri remarcabile și în privința rețelei de transport, prin construcția unor noi șosele de centură și excavarea unei serii de drumuri subterane, menite să dezcongestioneze drumurile greu încercate ale orașului. Partea proastă este că întreaga serie de construcție a drumurilor și clădirilor civile noi par să fi obosit peste măsură bugetul capitalei Spaniei, în detrimentul celorlalte aspecte principale din viața unei metropole, precum cultura sau spațiile verzi.

Tara Spania
Avenida Gran Vía Hotel 3*

Avenida Gran Vía Hotel 3*

Madrid
De la 38 Euro / persoana / noapte / Camera dubla / Fara masa
Dome Las Tablas Hotel 4*

Dome Las Tablas Hotel 4*

Madrid
De la 33 Euro / persoana / noapte / Camera dubla / Fara masa
HRC Hotel 3*

HRC Hotel 3*

Madrid
De la 35 Euro / persoana / noapte / Camera dubla / Fara masa
Petit Palace Savoy Alfonso XII Hotel 4*

Petit Palace Savoy Alfonso XII Hotel 4*

Madrid
De la 74.00 EUR / persoana /noapte / Camera dubla / Fara masa
Plimbare cu balonul cu aer cald la Segovia, din Madrid

Plimbare cu balonul cu aer cald la Segovia, din Madrid

Madrid
De la 240 Euro / persoana / tur
Tryp Madrid Cibeles Hotel 4*

Tryp Madrid Cibeles Hotel 4*

Madrid
De la 92 Euro / persoana / noapte / Camera dubla / Mic dejun