Australia

Australia

Australia este cea mai mare insulă a lumii şi este situată în emisfera sudică. Este cel mai mic dintre continentele lumii dar şi cel mai puţin populat, cu excepţia continentului Antarctica. Este o ţară bogată în resurse naturale, bogăţii minerale precum aurul, argintul şi diamantele, precum şi cantităţi semnificative de cărbune, gaze naturale şi petrol sau cupru, bauxită, uranium şi nichel.

Australia este o destinaţie turistică iubită şi vizitată de milioane de turişti în fiecare an, pentru a petrece o vacanţă de calitate în special în timpul perioadei de vară şi de a se bucura de excelentele şi spectaculoasele plaje. Turismul în Australia este una in principalele industrii aducătoare de venituri economiei naţionale. O varietate deosebită de floră şi faună înfrumuseţează această ţară pitorească iar rezervaţii naturale găsite aici sunt principalele atracţii. Partea continentală a Australiei este în principal un platou de altitudine mică. Centrul Australiei este alcătuit din câteva zone deşertice iar sud-vestul din câmpii fertile. Clima Australiei este în general potrivită, cu câteva extreme prezente mai ales în ultima perioadă de timp.

Engleza este limba folosită aici în mod obişnuit. Cu toate acestea, aborigenii care locuiesc aici vorbesc câteva limbi locale, în funcţie de regiunea şi clanul din care fac parte. Cultura Australiei s-a îmbogăţit trepat, în principal datorită migraţiei în masă a colonizatorilor europeni. Cu atâtea culturi vibrante şi variate absorbite, Australia s-a transformat într-o ţară cosmopolită. Fostă colonie britanică, cele şase provincii ale Australiei au fost unificate în 1901 pentru a forma statul pe care îl cunoaştem astăzi.

Cunoscut şi sub numele de Sunshine State (Statul Însorit), Queensland este situat în partea de nord-est a Australiei şi acoperă o arie de aproximativ 1.8 milioane kmp. Capitala este oraşul Brisbane iar populaţia totală este puţin peste 1,5 milioane de locuitori. În afară de capitală, celelalte oraşe importante sunt Bundaberg, Gladstone City, Hervey Bay, Maryborough, Rockhampton City, Townsville, Cairns, Gold Coast, Mackay, Mount Isa şi Toowoomba City.

Situat în partea centrală a sudului Australiei, regiunea South Australia se întinde pe aproximativ 1 milion kmp şi are capitala la Adelaide. Găzduind o populaţie de aproximativ 2 milioane de locuitori, oraşeşe principale şi centrele principale culturale şi etnice ale South Australia sunt Port Augusta, Wyhalla, Mount Gambier şi Port Lincoln.

Hobart este capitala Tasmaniei (nu TaZmania cu Z, ci TaSmania, cu S), provincia insulară a statului Australia, separată de continent prin strâmtoarea Bass (sau Bass Strait). Cu o populaţie de aproximativ 500.000 de locuitori şi acoperind puţin sub 70.000 kmp, Tasmania se mândreşte cu frumuseţea peisajelor sale, precum şi o floră şi faună exotică. Cunoscută şi sub numele de Holiday Isle (sau Insula de Vacanţă), Tasmania oferă o multitudine de parcuri şi rezervaţii naturale. Celelalte oraşe majore ale insulei sunt Burnie, Devenport şi Launceston.

Provincia din sud-estul extrem al Australiei este cunoscută sub numele de Victoria şi acoperă o suprafaţă de 237.000 kmp, aproape de mărimea României. Principalele oraşe sunt Melbourne (capitala), Geelong, Bondigo, Shepparton şi Ballarat. Aceste oraşe, împreuna cu restul localităţilor din regiune, însumează un total de peste 5 milioane de locuitori.

Western Australia sau Australia de Vest se găseşte bineînţeles în partea de vest a continentului şi acoperă o arie de 2,6 milioane kmp. Această provincie nisipoasă are o populaţie de peste 2 milioane de locuitori, găzduită în principal de capitala Perth şi alte câteva oraşe principale mai mici, precum Albany, Geraldtown, Mandurah, Bunbury, Kalgoorlie Boulder şi Rockingham.

Oferind o vacanţă care invocă prin definiţie adevărate minuni, fie că ne gândim la plajele entuziasmante, la oraşele cosmopolite, la flora şi fauna exotice sau locurile dominate de spiritul aborigen, tot ce ţine de Australia lasă pe toată luma cu gura căscată, varietatea ducând la fascinaţie, apoi la normalul „vreau să merg din nou”. Operatorii de turism avizi de succes caută mereu acel loc, acea destinaţie care să aducă un plus de nou, un ceva diferit, pentru a-şi determina clienţii să-i recomande, pentru a-i face să discute despre asta.

Pe măsură ce călătoreşti în Australia, descoperi o ţară recunoscută pentru spiritul ei solid, rezistent, care poate fi observat atât în istoria lungă cât şi în contemporaneitate. Cunoscută ca un punct constant de întâlnire a diverselor culturi, credinţe sau entii, Australia se prezintă cu adevărat ca o destinaţie turistică globală. Orice colţ al ţării are întotdeauna ceva pregătit chiar şi pentru călătorii mai experimentaţi. Prin urmare, credem noi, o călătorie în ţara de la capătul lumii are nevoie de un anumit nivel de pregătire, la care ghidul nostru turistic încearcă să participe.

Multe din oraşele australiene au fost întodeauna exemple ale unor planificări inteligente, infrastructura deosebită şi absolut totul respiră un aer cosmopolit. Adelaide, Canberra, Melbourne, Sydney, Perth, Darwin sau Brisbane formează o listă cu totul impresionantă. Dar cum să ne putem aştepta la mai puţin de la singura ţară/continent de pe glob?

Atracţiile turistice din Australia reflectă fără echivoc varietatea şi frumuseţea ţării într-o manieră măgulitoare. Este lucrul pentru care ar garanta orice turist care a vizitat vreodată Australia, inclusiv subsemnatul. Acum te lupţi cu o umiditate de 100% în partea de nord-est, în clipa următoare eşti în mijlocul Marii Bariere de Corali şi-ţi dai seama de ce merită să continui lupta, de ce merită să te sacrifici atâta amar de drum. Costurile sunt mici dacă te gândeşti că aşa ceva n-ai să poţi vedea nicăieri în lume. O excursie din Cairns pe un catamaran turistic o să vă facă să vă schimbaţi părerea despre ceea ce înseamnă planeta noastră şi fragilitatea ei, concret, despre subţirimea mediului în care trăim, despre ceea ce ne caracterizează.

Aşa cum am menţionat şi ceva mai sus, varietatea Australiei este aspectul care o diferenţiază de restul lumii. Fie că te duci acolo pentru a petrece într-unul din cluburile din marile oraşe sau de pe plajă, fie că o faci pentru shopping sau pentru scuba diving, pentru călăritul în mijlocul deşerturilor roşii, umăr la umăr cu populaţia de canguri sau mergi pentru a te uita la saltul măreţ al balenelor dintre valuri, n-o să ai parte de vreun moment plictisitor pe toată durata vacanţei tale în Australia. Aş menţiona aici că, poate singurul loc în care ai putea să te simţi într-o zonă rurală este Tasmania, însă o dată ajuns acolo realizezi totuşi însemnătatea momentului şi cred că o să cauţi singur relaxarea, pierdut în admiraţie şi iz de aer fin.

Coasta Kimberley - de la Broome către Darwin - expeditie 11 zile

Coasta Kimberley - de la Broome către Darwin - expeditie 11 zile

Australia
De la 5500 Euro / 11 zile / persoana in cabina dubla
Croaziera in Australia si Noua Zeelanda la bordul navei  Ovation of the Seas - 10 nopti

Croaziera in Australia si Noua Zeelanda la bordul navei Ovation of the Seas - 10 nopti

Sydney
De la 1282 Euro / 10 nopti / persoana in cabina interioara cu balcon virtual / pensiune completa
Croaziera in Australia, Loyalty Island, Vanuatu si Noua Caledonie la bordul navei Brilliance of the Seas - 10 nopti

Croaziera in Australia, Loyalty Island, Vanuatu si Noua Caledonie la bordul navei Brilliance of the Seas - 10 nopti

Sydney
De la 1244 Euro / 10 nopti / persoana in cabina interioara / pensiune completa
Longitude 131 Resort 5*

Longitude 131 Resort 5*

Ayers Rock, Northern Territory
De la 2006 Euro / 2 nopti / persoana in Luxury Tent / All Inclusive
O´Reilly´s Rainforest Retreat Villas & Lost World Spa 3*

O´Reilly´s Rainforest Retreat Villas & Lost World Spa 3*

Australia
De la 119 Euro / persoana / noapte / Mountain View Room / mic dejun
Oferta speciala Emirates: bilet avion Bucuresti - Sydney

Oferta speciala Emirates: bilet avion Bucuresti - Sydney

Australia
De la 1151.00 Euro / persoana / dus-intors
Saffire Freycinet Resort 6*

Saffire Freycinet Resort 6*

Tasmania
De la 1312 Euro / 2 nopti / persoana in Luxury Suite / pensiune completa
Silky Oaks Lodge & Healing Waters Spa 5*

Silky Oaks Lodge & Healing Waters Spa 5*

Australia
De la 272 Euro / 2 nopti / persoana in Daintree Treehouse / mic dejun