Bruxelles

Bruxelles

Bruxelles nu este un nume care să facă să exulte inimile turiștilor clasici. Pentru mulți, trei lucruri sunt cunoscute despre capitala Belgiei și a Europei: birocrație, plictiseală și varză (de Bruxelles, bineînțeles). Este păcat, pentru că sub învelișul instituțional și faima de centru administrativ, Bruxelles poate fi, de fapt, o destinație plăcută, cu tone de pagini de istorie de oferit, distracții ca în oricare alt oraș european important și multe, multe vibrații culturale. La urma urmelor, orașul al cărui mascotă este statuia unui băiețel care își face nevoile pe capul soldaților din armata dușmană, faimoasa „Manneken Pis”, denotă lipsa de prejudecăți a unei populații mai mult decât tolerantă. Este capitala unei țări în care au fost inventate cărțile de benzi desenate și gazda eroului de desene animate Tin Tin.

Vă sfătuim să lăsați ideile preconcepute la poarta intrării în Bruxelles. Cu toată arhitectura sa pestriță, cu influențe multinaționale, orașul se integrează perfect în mixul de culturi ce reprezintă Belgia de astăzi. Nu este doar capitala Belgiei și, în mod neoficial, al Uniunii Europene, ci și cel mai mare oraș al Belgiei și gazda câtorva organizații internaționale de o importanță capitală, precum NATO, Comisia Europeană și Parlamentul European. Avem de-a face cu o capitală diversă și multinațională, cu o treime din totalul populației de naționalitate belgiană, însă nu toți născuți sau crescuți în Belgia. A doua treime se auto-denumește Brusselaar (în dialectul belgian de olandeză) sau Bruxellois (belgiana vorbită de francezi), o populație sosită din Franța și celelalte state europene. În sfârșit, treimea rămasă vine fie din fostele colonii, precum Congo, ori din Rwanda, Maroc sau Turcia.

Bruxelles se găsește la aproximativ 115 kilometri în interior față de localitatea litorală Ostend, la nord de linia ce divizează flamanzii vorbitori de limbă olandeză și comunitatea franceză. Istoria sa începe ca un mic cătun pe o insulă a fluviului Sena și a fost efectiv săpat și croit în jurul mlaștinilor ce înconjurau zona, printr-o mulțime de canale și șanțuri de scurgere. De fapt, numele de Bruxelles vine probabil de la olandezul Broeksel, ce înseamnă „acasă în mlaștini”. Începuturile sale umede sunt afirmate astăzi prin florile de iris de un galben aprins ce se găsesc pe blazonul orașului, ca și în numele unuia dintre brandurile tradiționale de bere, realizat de berăria Cantillon – Iris.

Cele mai importante atracții din Bruxelles
Așa cum am precizat mai sus, atracția principală pare să fie una mai degrabă desuetă. Uitați despre muzeele superbe, galeriile de artă fără egal, gloriile scrise ale Grand Place sau frumusețea catedralei St. Michel et Gudule (denumirea franceză). Ceea ce atrage în Bruxelles este statuia unui copil ce se ușurează într-o fântănă! Manneken Pis este gluma de 400 de ani a orașului, ce pare să nu îmbătrânească niciodată. Iar locuitorii nu par să se plictisească să îmbrace alegoric de această sculptură din bronz în tot felul de deghizări, care mai de care mai bizare și hilare.

O dată ce curiozitatea despre Manneken Pis v-a fost satisfăcută, puteți să vă îndreptați, în mod natural, către celelalte exemple de cultură caracteristică urbei belgiene. O plimbare scurtă în sus, pe Rue de l’Étuve / Stoofstraat, nu va dezamăgi. Strada se deschide pentru a forma spațiul larg al Grand Place, un monument inclus pe lista de obiective protejate de UNESCO, în 1988. Vechea piață de clădiri comerciale, spectaculoase, este dominată vizual de prezența Primăriei, una dintre cele mai vechi și mai grandioase clădiri de acest gen din Europa. Aripa principală a fost realizată în 1402, cu o a doua aripă adăugată, laolaltă cu turnul înalt de 96 de metri, adăugată în 1455. Ceea ce se remarcă este înălțimea deosebită a construcției, paradoxală pentru un oraș de o asemenea importanță culturală, o înălțime ce depășește catedrala, ce denotă puterea vechilor comercianți! Pe partea opusă a Primăriei se găsește Maison du Roi (Casa Regelui), răspunsul ducelui de Brabant la manifestarea de forță a comercianților.

Grand Place este și gazda unei alte clădiri însemnate din Bruxelles – silueta aurită a sălilor în care își desfășurau activitatea breslele meșteșugărești, construite în secolul XV. Ce este cu adevărat remarcabil în Grand Place este faptul că piața a fost distrusă aproape în întregime de bombardamentele franceze din 1695, fiind reconstruită cu minuțiozitate de locuitori în următorii patru ani. Totuși, din punct de vedere arhitectonic, Bruxelles mai are multe de oferit – o frumusețe arhitecturală clasică, împodobită, pe alocuri de operele Art Nouveau ale artistului belgian Victor Horta. Consideat un geniu și reprezentantul proeminent al mișcării mondiale Art Nouveau, arhitectul a construit câteva din clădirile aflate astăzi pe lista UNESCO. Bineînțeles, un tur al orașului Bruxelles nu poate fi complet fără o vizită la Atomium, o lecție de chimie înaltă de 102 metri, transpusă într-o sculptură.

Distracții în Bruxelles
Muzeul de Comedie pare să fie competitorul cel mai acerb al ofertei culturale din capitala Belgiei. Explorând istoria comicilor flamanzi și francezi din Capitala Comică a Europei, descoperim de ce aici s-au născut caractere celebre precum omulețul din Aventurile lui Tintin, creat de Hergé sau ștrumfii lui Peyo. Stilul abordat de Hergé a influențat o generație întreagă de artiști de benzi desenate. Avem multe lucruri de văzut legate de Tintin, inclusiv schițe de lucru și modele, precum și alți eroi de benzi desenate, ca Spike și Suzy, Lucky Luke, Cubitus sau Marsupilami.

Însă Bruxelles nu aparține doar figurinelor amuzante – arta și creativitatea reprezintă un simbol al capitalei belgiene. Orașul ne-a oferit câteva dintre cele mai faimoase nume ale artei contemporane, precum pictorul Pierre Alechinsky, cântărețul și compozitorul Jacques Brel, actrița Audrey Hepburn sau solistul formației Placebo, Brian Molko. Aceste personaje, alături de Jean Claude van Damme și legendarul cântăreț de jazz Toots Thielemans, au în comun același loc de naștere – Bruxelles. Alte personalități renumite, precum Karl Marx, Victor Hugo, Pieter Bruegel cel Bătrân Alexandre Dumas și Auguste Rodin, au petrecut aici o parte a vieții lor. Ultimul din seria de nume importante ale vieții culturale belgiene, reprezentativ pentru Bruxelles, însă unul din cele mai importante, este cel al pictorului suprarealist Réne Magritte, al cărui viață și operă pot fi admirate în cadrul muzeului ce-i poartă numele.

Tara Belgia
City Break la Bruxelles - Gresham Belson Hotel Brussels 4*

City Break la Bruxelles - Gresham Belson Hotel Brussels 4*

Bruxelles
De la 185 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun
Husa President Park Hotel 4*

Husa President Park Hotel 4*

Bruxelles
De la 247 Euro / persoana /3 nopti/ camera dubla / mic dejun
Izan Avenue Louise 4*

Izan Avenue Louise 4*

Bruxelles
De la 43 Euro / persoana / noapte / Double Room / Mic dejun
Le Chatelain Hotel 5*

Le Chatelain Hotel 5*

Bruxelles
De la 218 Euro / persoana / 3 nopti /camera dubla superioara /mic dejun
NH Brussels Louise 4*

NH Brussels Louise 4*

Bruxelles
De la 47 Euro / persoana / noapte / Camera dubla / Fara masa