Lucrurile esențiale de știut înainte de a vizita Roma

Ceea ce ne aduce înapoi la Roma de nenumărate ori nu este Colosseumul sau Panteonul (deși ne propunem întotdeauna să ne plimbăm pe lângă ambele ori de câte ori suntem în oraș), ci modul de viață elegant, de la stilul localnicilor până la felul în care spun salut sau felul în care își iau cafeaua. La Roma, amestecul este atât practic, cât și aspirațional.

Cum să salutați oamenii

Există numeroase modalități de a saluta oamenii în Italia, dintre care cea mai comună este „ciao”, folosită atât pentru „salut”, cât și pentru „la revedere.” Dar acesta este un salut casual, așa că atunci când ajungeți la un restaurant sau vă înregistrați la hotel, utilizați în schimb „buongiorno”, mai formal. Începând cu după-amiaza târzie, aceasta devine „buona sera”; când îi spui noapte bună cuiva, spune „buonanotte”. Pentru a-și lua rămas bun în timpul zilei, „arrivederci” este cel mai politicos.

Dă un sărut pe fiecare obraz dacă ești o femeie care îmbrățișează o altă femeie sau un bărbat. Partea stânga întâi, apoi dreapta.

Nu salutați alt bărbat cu un sărut dacă sunteți bărbat. Veți vedea uneori bărbați sărutându-se pe fiecare obraz, dar numai dacă sunt prieteni apropiați. O strângere de mână este mai potrivită pentru o primă întâlnire.

Învățati limba

Engleza nu se vorbește la fel de mult la Roma ca în alte capitale europene, așa că localnicii apreciază atunci când vizitatorii fac eforturi pentru a conversa în italiană. În hoteluri și multe restaurante, cineva va fi la îndemână să vorbească în engleză dacă te blochezi, dar un „ciao” rapid sau un „grazie” curtenitor (mulțumesc) va cădea întotdeauna bine. Deși un simplu „scusi, non parlo Italiano „(îmi pare rău, nu vorbesc italiană) va funcționa în general.

Ce să îmbraci

Italienii se mândresc cu simțul modei, în special în capitala națiunii. Un element de bază care vă va servi bine este o pereche elegantă de ochelari de soare, dar dacă ajungeți fără ei, există o mulțime de locuri pe stradă pentru a vă cumpăra ochelarii. O eșarfă elegantă poate ajuta, de asemenea, dacă îmbraci chiar și cea mai casual ținută. Nu este o problemă să porți blugi, însă fără găuri sau rupturi. De asemenea, veți dori să investiți în încălțăminte potrivită: nu trebuie să renunțați la adidași pentru tocuri (care nu funcționează pe străzile pietruite), dar asigurați-vă că aveți o pereche elegantă de pantofi de stradă.

Cum să vă deplasați

Poate fi o provocare să te grăbești dintr-un loc în altul în Roma, așa că acordă-ți timp suplimentar în timp ce călătoreșți. Străzile sunt aglomerate și oamenii tind să meargă într-un loc pe îndelete. Încercați să nu lăsați acest lucru să vă deranjeze și, dacă sunteți într-adevăr grăbiți, optați pentru unul dintre taxiurile albe, pe care le veți găsi în oraș. Metroul este îmbunătățit semnificativ de când a treia linie, C, a fost deschisă, dar este încă aglomerat și nu atât de expansiv. Roma este mică și toate site-urile se află la o distanță rezonabilă de mers pe jos. Dacă poți, deplasează-te pe jos.

La cafenea

După ora 13:00, singurele cafele pe care le puteți comanda sunt espresso sau macchiato. Latte și cappuccino sunt strict doar dimineața. De asemenea, dacă doriți un latte, asigurați-vă că veți comanda un „latte caffe”. Dacă nu spui „caffe“ în primul rând, vă va fi servit un pahar de lapte cald. Pentru a impresiona cu adevărat localnicii, faceți referire la cappuccino ca și „cappuccio”, așa cum fac romanii. Și să știi că, dacă vrei să stai la o masă pentru a-ți lua cafeaua, va trebui să plătești mai mult decât dacă stai la bar. Ieșiți imediat ce cafeaua dvs. este terminată pentru a face loc următoarei persoane.

Sfaturi locale

Tratați generația în vârstă cu amabilitate. Folosiți salutări mai formale, cum ar fi buongiorno în loc de ciao și asigurați-vă că oferiți locul în transportul public. Italienii sunt respectuoși față de bătrânii lor, pe cât de informală ar fi relația lor cu „nonna” sau bunica.

Nu blocați ușile transportului public. Acest lucru poate fi dificil în timpul orelor de vârf, dar este un gest de curtoazie să lăsați spațiu lângă uși, astfel încât oamenii să poată ieși – metroul și autobuzele nu oferă prea mult timp oamenilor pentru a urca. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie doar să coborați pentru a permite oamenilor să iasă.

Discutați cu localnicii, indiferent dacă sunteți într-un taxi, la barul hotelului sau într-un restaurant local. Locuitorii Romei sunt calzi și prietenoși; nu vei întâlni pe cineva căruia nu-i plăcea să vorbească despre bucuriile bucătăriei sau istoriei italiene.

Nu simți că trebuie să răspunzi la o apelare. Este destul de frecvent în Roma ca femeile să atragă atenția pe stradă. De cele mai multe ori, acest lucru este total inofensiv și jucăuș. Este mult mai probabil să auziți „complimenti!” decât ceva jignitor și dezgustător. Totul face parte din viața de stradă și nu justifică o replică.

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus