Impresii din vacanța în Laponia: Aurora Boreală este un vis, este captivantă și mi-a furat inima

vacanta Laponia Aurora Boreala

Povestea noastră despre vacanța în Laponia începe din concediul nostru de părinți după vacanța de o săptămână cu copiii, când, fiind cazați la mare la un hotel mic și primitor, am socializat cu patronul, un domn extrem de prietenos și amabil. Din vorbă în vorbă, ne-a povestit că fusese în Laponia și ce minunat i s-a părut. În mintea mea s-a activat un „trigger„. Mi-am adus aminte că, (în clasa a șasea să fi fost) atunci când am învățat despre Aurora Boreală, mintea mea fascinată a făcut o promisiune: aceea că o să văd în viața asta Aurora Boreală.

Am început să caut pe Google despre vacanța în Laponia, am citit numeroase și apoi am inceput să caut oferte. Astfel am ajuns în contact cu doamna Ruxandra Radu de la Perfect Tour, care a fost și este de o amabilitate, bun simț și de un profesionalism cum rar întâlnești. Am primit și am agreat oferta de 7 nopți, urmând să plecăm pe 26 decembrie spre Finlanda și să ne întoarcem pe acasă pe 2 ianuarie 2024. Organizarea celor de la Perfect Tour a fost formidabilă.

Mi-a plăcut complicitatea de a trimite (în Finlanda) cadourile mult dorite ale copiilor cu mult timp înainte ca aceștia să ajungă la Moșul cel adevărat. 🙂

Am apreciat faptul că au primit în avion o carte drăguță cu activități, au primit turtă dulce, câte un ren de pluș cu nas roșu în formă de inimioară de la Moș Crăciun. Apoi, mâncarea copiilor a fost servită în avion prioritar lor, apoi adulților. Mici detalii care au făcut să conteze la confortul și relaxarea de care aveam nevoie după un an de muncă: să îți știi copiii liniștiți, mâncați și antrenați într-o activitate, astfel încât zborul de aproape 4 ore să treacă repede.

Am ales cu doamna Radu zilele și orele în care să plecăm în excursiile incluse în pachet:

  • safari cu huskies,
  • ferma de reni,
  • excursie la Moș Crăciun – reședința din padure,
  • excursie la Rovaniemi, Santa Claus Village.
  • excursie în Lainio, la hotelul de gheață.

Sosirea în Laponia

De cum am ajuns, am avut prima zi pentru a ne adapta la frig 🥶, pentru a ne familiariza cu locul și a vedea împrejurimile. Seara, cina a fost delicioasă. Am descoperit aici somonul proaspăt. După cină, copiii s-au bucurat din plin de zăpadă.

Hotelul este foarte bine amplasat, aproape de pârtie și de centrul orașului Levi. Camera, junior suite, spațioasă, cu 2 camere (una cu pat matrimonial și una cu o canapea extensibilă), baie cu saună, cabină de duș și chiuveta și, separat, altă baie cu vasul de toaletă și chiuvetă. În plus, în hol, era un dulap pentru uscarea echipamentelor de ski, foarte util și după săniuș.

Prima zi în Laponia

A doua zi am optat pentru safari cu huskies. Aici a fost foarte amuzant pentru că, în timpul cursei, cățeii erau puțin balonați și mai scăpau câte un pârr! pârrr! și asta a fost ceva nou pentru copii 🤭.

Apoi am simțit frigul care ne brăzda fața de la viteza cu care ne duceau. Totul este organizat pentru ca, atunci când aștepti după ceilalți turiști să se dea o tură cu sania, tu să poți sta la o băutură caldă din suc de fructe și un biscuit cu scorțișoară. Totul se întâmâmplă la interior, la căldura unui foc făcut în mijlocul încăperii, ca un fel de șemineu central, un spațiu de socializare și de dezghețare 😅.

A doua zi în Laponia

În a treia zi am fost în Lainio. Aici, hotelul de gheață este impresionant. Are multe camere, sculptate în fiecare an cu o altă temă. Multe dormitoare, cu paturi unde te poți caza o noapte, o sală tip dinning și un bar la care am servit un cocktail în pahar de gheață.

Atracția principală este o cameră mare cu un tobogan de gheață. Acolo am uitat că suntem adulți și ne-am dat pe tobogan cot la cot cu copiii. Foarte distractiv!

Farmecul este dat și de iluminatea cu led-uri care își modifică culorile. De fapt, toată vacanța a lăsat o amintire colorată, Laponia este colorată, este fermecătoare. După fiecare brăduț plin de zăpadă găsești un led care îl iluminează în mov, roșu, galben, verde și bleu și totul devine o poveste în combinație cu reflecția din zăpada strălucitoare. 

laponia satul lui mos craciun

A treia zi în Laponia

În a patra zi am fost în vizită la reședința de vară a moșului. Copiii au fost întâmpinați de elfi, au făcut un joc, un mers special pentru a ajunge la căsuța doamnei Crăciun, au avut misiunea de a împodobi un brăduț și, în final, au cântat colinde în fața casei doamnei Crăciun pentru ca aceasta să iasă și să ii întâmpine.

Deși am tot văzut în toată luna decembrie imagini din Laponia prezentate la televiziunile din România, să fii efectiv acolo, să te lași prins în poveste și în aventură îți produce o bucurie sufletească greu de egalat de alte experiențe. Te simți copil, nestresat și lipsit de griji.

Doamna Crăciun, simpatică, caldă, calmă, serviabilă, i-a adunat pe copii în jurul meselor și i-a îndemnat să facă niște felicitări pentru cineva drag. Atmosfera a fost și aici încălzită de un foc în mijlocul camerei, de miros de fum, de scorțișoară, de ceai de fructe dulce acrișor.

Rând pe rând, câte o familie ieșea și mergea pe o potecă plină de zăpadă, prin pădurea de brazi încărcați de zăpadă (ca atunci când eram noi mici:)), și ajungea la o căsuță mică, cu o verandă, un hol mic la intrare și apoi o cameră în care era Moș Crăciun.

Recunosc că atunci când l-am văzut pe bărbos mi-au dat lacrimile și m-am emoționat pentru că era exact cum mi l-am imaginat, ba chiar mai simpatic și cu niște încălțări de parcă erau din poveștile nordice. Moșul i-a poftit pe copii lângă el, am vorbit puțin, am făcut poze, apoi au primit cadourile 😉 și renii de pluș. Acum, indiferent de ceea ce vor auzi de la colegi, copiii vor ști că Moșul există și că l-au cunoscut chiar acasă la el, în Laponia.

Tot în aceasta zi, am făcut poze cu un pui de ren alb ca zăpada, cu elfii cu barbă plină de gheață, dar și cu grupul. 

A patra zi în Laponia

În a patra zi am fost la Santa Claus Park. Aici, timpul de vizitare a fost scurt având în vedere că, pentru a face anumite activități trebuie să stai câte 30-45 de minute la coadă.

Am reușit totuși să vedem camera cu sculpturi de gheață, iluminate colorat, să decorăm turtă dulce cu pastă de zahăr, să ne plimbăm cu magic train prin fabrica de jucării a moșului, să trecem pe sub totemul Arctic Circle, să vedem spectacolul de acrobație și balet organizat pe scena principală.

Nu am reușit, însă, să mâncăm liniștiți la masă pentru că au închis servirea mesei în momentul în care a început cea de-a doua reprezentație a acrobaților pe scenă. Noi și alți oameni eram deja la coadă de 20-30 de minute. După câteva insistențe, am primit din partea parcului niște sandwich-uri la pachet și niște băuturi. Cei de la Perfect Tour s-au oferit să ne achite masa la un restaurant din Rovaniemi, dar nu a fost cazul pentru că, după un somnic în autocar și o gustare, bateriile au fost încărcate și am fost absorbiți de noua aventură în care am intrat: Rovaniemi.

În Rovaniemi am trecut peste linia cercului polar, am primit și certificat, am anunțat familia să se uite la noi live pe YouTube, pe linkul camerei de filmat de acolo, am facut poze lângă cel mai mare om de zăpadă pe care l-am văzut vreodată, am trimis scrisori în țară de la cea mai celebră poștă din lume: Poșta lui Moș Crăciun.

Apoi am intrat (la ora indicată de către ghizi) în casa care gazduiește biroul lui Moș Crăciun. Un birou destul de comercial. Coadă. O oră. Am văzut tablouri cu celebritățile care au trecut pe acolo înaintea noastră: Spice Girls, președinți, etc..

Moșul a fost drăguț și a comunicat cu copiii, a primit cadouri de la Rareș: un glob și un elf de traforaj. Am făcut poze care surprind bucuria monentului. Ne-am întors epuizați la hotel și cu amintiri frumoase.:)

A cincea zi în Laponia

Am fost la ferma de reni. Frumos frumos. Am prins apusul pe un lac înghețat. Vedeam și luna, și soarele. În Laponia, aerul este curat și cerul prinde niște culori fascinante, mov, bleu, portocaliu, corai, roz, în lumina de apus.

Am surprins în poze, multe poze cu frumusetea locului. Ne-am plimbat cu sania trasă de un ren și a fost super frumos, liniște, zgomot de zăpadă ce scârțâie sub talpile saniei. Peisaj de vis. Apoi am fost să dăm de mâncare renilor din țarc. Cel mai frumos ren a venit la Alex (băiețelul meu) și a mâncat liniștit mușchi și licheni uscați de la el din mână. Renul a fost fotografiat mai ceva ca o vedetă. Avea coarnele așa de perfect crescute încât părea pictat. Din nou am epuizat biscuiții puși la dispoziție și ne-am hidratat cu suc cald de fructe în jurul focului.

ferma de reni laponia

A șasea zi în Laponia

In a șasea zi am beneficiat de o excursie gratuită, din partea Perfect Tour. Este vorba de Arcandia Park. Loculcul este de vis și este foarte potrivit să mergi seara acolo. Luminile care fac parte din amenajare îl transformă într-un basm viu. Căsuțe vechi, nordice, activități din timpurile vechi (aruncat cu toporișca la țintă, tras cu arcul), dar și moderne (curling pe gheață cu pucuri iluminate led, plimbare cu mini-snowmobilul) unde surpriza a fost să vrea Natalia (3 ani și 9 luni) și Rareș nu (7 ani și 9 luni).

Am descoperit că imi place să trag cu arcul, este relaxant și competitiv. 🙂

Ne-am retras într-o încăpere în care un șaman vorbea ceva unor străini despre spiritele și energiile locului. Când vii din Romania ai altă optică asupra lucrurilor, dar a fost amuzant să auzim și o altă variantă despre cum se formează Aurora Boreala. Aici ne-am delectat cu hotdogi pe care Alex i-a gătit la focul din mijlocul încăperii și apoi cu marshmallows mai mari decât media, dar nu gigant cum ne așteptam. Și bineînțeles cu suc de fructe cald.

Citește și: Vrei la ski în Slovacia? Află cele mai populare stațiuni și ce activități poți face!

Parcul Arcandia are două căi: cea luminată și cea întunecată. Este frumos pe amândouă: liniștea și  întunericul de pe aleea întunecată te conectează cu pădurea, ai parte de activarea simțurilor miros și auz, pe când pe aleea luminată văzul este scăldat în culorile led schimbătoare, astfel că tabloul este mereu dinamic și plin de farmec.

hotdog laponia

hotdog laponia

Ziua a șaptea în Laponia

Ne-am odihnit, ne-am plimbat pe lacul înghețat de pe partea cealaltă de hotel. Seara, am sărbătorit Revelionul la hotelul Levi Panorama, situat la înălțime, pe pârtie, cu vedere la tot orașul Levi.

Am avut o priveliște spectaculoasă asupra focurilor de artificii lansate în oraș, plus focul de artificii organizat pentru noi. Mâncare și atmosferă bună, elfii prezenți i-au antrenat în joc pe copii.

Aplicația de Aurora Boreală arăta șanse crescute de a o vedea, așa că, după petrecere, am mers pe lac unde era mai întunecat, poate poate o zărim. În fiecare noapte am pândit cerul, dar, din păcate, nouă nu ni nu s-a arătat.

A opta zi în Laponia

În ultima zi petrecută în Laponia, 1 ianuarie 2024, am dormit mult, astfel că am ratat puținele ore de lumină. Dar ne-am odihnit, ne-am jucat cu copiii în cameră, cu cadourile de la Moșu’, am strâns bagajele, am mers la masă și apoi ne-am pregătit de ultima aventură: excursia cu snowmobilul.

Aplicația de Aurora era foarte optimistă, la fel și noi. Primisem salopete și șosete de lână, echipament extra de pus peste hainele noastre groase pentru că la excursia aceasta urma să fie foarte frig. -25/-27 grade Celsius, cu senzație de -30. Când am ajuns la locul unde începea excursia, ne-am echipat cu cagule, căști, salopete și, când am ieșit afară, am privit cerul colorat în verde. Am plâns de emoție. A fost un vis împlinit.

Am urcat pe snowmobil, în timp ce copiii au stat separat într-un fel de sanie, acoperiți cu blănuri de ren și pături. Am pornit prin pădure pe un drum forestier, luminat doar de farurile snowmobilului. Am făcut două opriri să verificăm copiii că nu au înghețat și să oprim luminile pentru a vedea Aurora Boreală.

Aurora este un vis, o iluzie, o magie, halucinantă, te face să te uiți la ea și să uiți să te uiți pe unde mergi, de ce mergi cine ești, de ce ești. Este captivantă și mi-a furat inima.

Am înțeles de la ghizi că am fost norocoși ca am prins-o și că a fost luminoasă și frumoasă. Sunt super recunoscătoare universului pentru acest cadou și pentru inspirația mea de a lua această excursie în ultima zi.

Pe 2 ianuarie 2024 ne-am despărțit de Laponia, de culorile ei, cu promisiunea de a reveni. Elfii au venit la aeroport să își ia rămas bun de la copii și le-au adus acadele spre bucuria celor mici.

Transferurile s-au făcut la timp, toată lumea a respectat orele, ghizii ne-au povestit foarte multe din obiceiurile locului. În plus, doamna Ruxandra Radu a fost foarte amabilă și m-a consiliat în legătură cu vestimentația necesară pentru a rezista la frig.

Mai vrem. 🙂

Conținutul prezent este un testimonial primit de la unul dintre turiștii Perfect Tour, Alina Tatu, care a ales să meargă în vacanță în Laponia în sezonul de iarnă 2023-2024. Nu au fost aduse modificări de structură textului primit, ci este mărturia reală a persoanei în cauză.

Imaginile sunt împrumutate de la Alina Tatu, turist Perfect Tour.

Lista vacanțelor în Laponia pentru sezonul 2024-2025 este deschisă și îți poți rezerva locul din timp pe [email protected].

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus