Vacanță în Kos: Ce să nu ratezi în țara Zeului Vindecării, Asclepius?

vacanta in kos

Kos este a doua cea mai populară insulă a Dodecanezului, după Rhodos. Insula este vizitată de aproape 1 milion de turiști în fiecare an. Este, deci, extrem de populară și merită să descoperi mai multe despre ea. Și, de ce nu, să o incluzi pe lista viitoarelor tale vacanțe?!

Scurtă istorie a insulei KOS

Conform mitologiei grecești, Kos este țara sacră a lui Asclepius, zeul vindecării. Descoperirile arheologice dovedesc că istoria orașului Kos începe din timpurile preistorice. Minoicii s-au stabilit pe insulă în jurul secolului al XIV-lea î.Hr., urmați de ahei și, câteva secole mai târziu, dorienii au venit și au construit orașul antic Kos. Apoi, perșii au cucerit insula Kos în secolul al V-lea î.Hr., dar au fost învinși de atenieni care au preluat controlul insulei în timpul bătăliei de la Salamina.

Un moment important de menționat în istoria Kos este anul 460 î.Hr.. În acest an s-a născut Hipocrate, tatăl medicinei și fondatorul primei școli de medicină. După moartea sa, în 357, locuitorii din Kos au construit sanctuarul Asclepion în cinstea lui Hipocrate și a zeului Asclepius.

În timpul războiului peloponesiac (431-404 î.Hr.), Kos a fost un aliat al Atenei. De aceea, insula a trebuit să plătească un tribut mare când spartanii au invadat-o în 411 î.Hr. În 394 î.Hr., Kos a devenit din nou aliat cu Atena și democrația a fost introdusă pe Kos. Această perioadă a fost caracterizată de creștere culturală, educațională și economică.

Citește și: Vacanță în Limassol: Ce activități poți face pentru o experiență memorabilă?

De-a lungul secolelor, Kos a fost și parte a Imperiului Macedonean, apoi parte a coloniei de Est a Imperiului Roman, iar mai târziu venețienii au ocupat insula. Cavalerii Sfântului Ioan, care s-au stabilit pe Rhodos, au preluat de asemenea controlul asupra Kos în 1315 d.Hr.. Un secol mai târziu, au construit superba cetate care se află astăzi la intrarea în portul Kos, precum și Castelul Antimachia.

În 1522, turcii au luat insula și au ținut-o până în 1912, când trupele italiene au invadat Kos și i-au alungat. Germanii i-au înlocuit pe italieni în 1943, perioadă extrem de întunecată pentru insulă și pentru întreaga lume. Coșmarul s-a încheiat în 1945, când Kos a intrat sub stăpânire britanică. În cele din urmă, în 1948, Kos s-a unit cu restul Greciei.

Atracții care merită vizitate în Kos și activități reconfortante

Situl arheologic Asclepion

Asclepion este cel mai faimos sit arheologic din Kos, cu o istorie care se află în centrul identității insulei. Construit în secolul al III-lea î.Hr., acesta a fost proiectat nu doar ca un sanctuar dedicat lui Asclepius, ci și ca o școală de medicină pentru a continua munca lui Hipocrate. Este, de asemenea, una dintre cele mai însorite locații ale insulei, construită pe trei niveluri, cu vedere la mare și acoperită de o pădure a cărei aură liniștitoare ar fi făcut parte din experiența terapeutică încă din vechime.​

Piscinele cu izvoare termale

Băile cu ape termale din Kos sunt amplasate la capătul unei plaje cu pietriș, lungă de 250 de metri, înconjurată de un bazin de stâncă. În această piscină, apa caldă variază de obicei între 42°C și 50°C. Când această apă se amestecă cu apa care vine din mare, produce o baie caldă plăcută. Pentru că piscina are o dimensiune considerabilă, temperatura variază în funcție de locul în care stai. Potrivit studiilor, aceste ape au caracteristici vindecătoare pentru unele afecțiuni ale pielii.

Gimnaziul antic din Kos

Gimnaziul antic, cunoscut și sub numele de Xisto, include Acropoli, Hipodromul, Nimfeul, dar și ruinele templelui Afroditei și cel al lui Hercule. Situat în inima orașului antic, Gimnaziul a fost loc de întâlnire pentru tinerii se adunau pentru exerciții fizice, activități intelectuale și interacțiuni sociale.

Trasee velo-turistice

Kos este recunoscută pentru traseele sale velo-turistice. De-a lungul malului, există o pistă de biciclete de 13 km cu numeroasa ramificații spre oraș. Așa că urcă-te pe bicicletă și bifează obiective precum Agora Antică, Odeonul Roman, platanul lui Hipocrate, Muzeul de Arheologie, etc..

Plimbarea cu bicicleta este și un mod excelent să admiri arhitectura (neoclasică, italiană, otomană) și să te bucuri de atmosfera  de pe Bulevardul Finikas și din jurul castelului Neratzia.

Plaja Agios Stefanos

Dacă există o plajă care merită să fie evidențiată, aceasta este Agios Stefanos, în golful Kefalos. Nu numai că are un nisip fin, dar aici se găsesc și rămășițele unui templu creștin timpuriu. De aici, vei zări și idilica insuliță Kastri, cu bisericuța sa elegantă închinată lui Agios Nikolaos (sfântul patron al marinarilor). Dacă vrei să vizitezi și un sat din apropiere pentru prânz sau cină, Kefalos și Kamari au opțiuni excelente de mâncare.

Vizitează o cramă

Kos are o tradiție în vinificație ce datează din antichitate. Hipocrate a lăudat întotdeauna beneficiile pentru sănătate ale Melantanonului produs local. După o revigorare a producției de vin pe insulă, acum există câteva crame excelente de vizitat. Pe lângă faptul că te vei bucura de un tur în jurul podgoriei, vei fi familiarizat și cu vinuri obținute din soiuri locale, precum Athiri, Assyrtiko, Malagouzia.

Degustă din savorile culinare locale

Oriunde te-ai afla de-a lungul malului orașului principal, de la Kardamaina până la Kefalos, vei găsi taverne și restaurante pline cu delicatese locale.

Profită de fiecare ocazie să explorezi gusturi noi – pitardia (paste făcute manual în stil lasagna, gătite în bulion), lambropites (plăcinte făcute cu brânză myzithra), brânză posia (care își ia culoarea și aroma din vinul roșu în care este maturată), kanelada (un lichior infuzat cu scorțișoară) sau poate marmarites (clătite gătite pe marmură, servite cu zahăr sau miere produsă local).

Kos centrul vechi

Nu în cele din urmă, nu rata ocazia de a vizita și unele dintre cele mai bune țărmuri ale insulei, cum ar fi plaja Kardamena, plaja Tigaki, plaja Mastichari și plaja Marmari.

Noi spunem că sunt suficiente motive să mergi într-o vacanță în Kos, așa că te-așteptăm cu un mail pe [email protected] ca să-ți trimitem oferta personalizată. 😊

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus