Tradiții de Crăciun din întreaga lume

Tradițiile de Crăciun din întreaga lume sunt diverse, dar împărtășesc trăsături cheie care implică adesea bunătatea și speranța. Probabil cea mai iubită sărbătoare din lume, Crăciunul nostru modern este produsul a sute de ani de tradiții atât seculare, cât și religioase din întreaga lume, multe dintre ele centrate pe solstițiul de iarnă. Descoperiți originile tradițiilor de Crăciun din întreaga lume, cum ar fi calendarul Yule, colindatul și bastoanele de bomboane și aflați cum se sărbătorește în diferite țări.

Suedia: „God Jul!”

Majoritatea oamenilor din țările scandinave onorează St. Lucia (cunoscută și sub numele de St. Lucy) în fiecare an pe 13 decembrie. Sărbătoarea Zilei Sfânta Lucia a început în Suedia, dar se răspândise în Danemarca și Finlanda până la mijlocul secolului al XIX-lea.

În aceste țări, sărbătoarea este considerată începutul sezonului de Crăciun și, ca atare, este uneori denumită „micul Yule”. În mod tradițional, cea mai mare fiică din fiecare familie se trezește devreme și îi trezește pe fiecare dintre membrii familiei ei, îmbrăcată într-o rochie lungă, albă, cu o canetă roșie, și purtând o coroană din nuiele cu nouă lumânări aprinse. Pentru ziua aceasta, ea este numită „Lussi” sau „Lussibruden” (mireasa Lucy). Familia ia apoi micul dejun într-o cameră luminată cu lumânări.

Vânătoarea și pescuitul în ziua Sfintei Lucia se făcea la lumina torțelor, iar oamenii și-au luminat puternic casele. Noaptea, bărbații, femeile și copiii purtau torțe într-o paradă. Noaptea avea să se încheie când toată lumea arunca torțele pe o grămadă mare de paie, creând un foc mare. Astăzi, în Finlanda, o fată este aleasă pentru a servi ca personajul Lucia și este onorată într-o paradă în care este înconjurată de purtători de torțe.

Lumina este o temă principală a Zilei Sfânta Lucia, deoarece numele ei, derivat din cuvântul latin lux, înseamnă lumină. Ziua ei este sărbătorită aproape de cea mai scurtă zi a anului, când lumina soarelui începe din nou să se mărească.

Finlanda: „Hyvää Joulua!”


Mulți finlandezi vizitează sauna în ajunul Crăciunului. Familiile se adună și ascultă emisiunea națională de radio „Pace de Crăciun”. Este obișnuit să se viziteze mormintele membrilor familiei care au plecat.

Norvegia: „Gledelig Jul!”


Norvegia este locul de naștere al calendarului Yule. Norvegienii antici foloseau calendarul Yule în sărbătoarea revenirii soarelui la solstițiul de iarnă. „Yule” a venit din cuvântul norvegian hweol, adică roată. Norvegienii credeau că soarele era o mare roată de foc care se rostogolea spre și apoi se îndepărta de pământ. Te-ai întrebat vreodată de ce șemineul familiei este o parte atât de centrală a scenei tipice de Crăciun? Această tradiție datează din calendarul nordic Yule. Este, de asemenea, responsabil pentru popularitatea brânzeturilor în formă de bușteni, a prăjiturilor și a deserturilor în timpul sărbătorilor.

Germania: „Froehliche Weihnachten!”


Tradiția decorării pomilor de Crăciun vine din Germania. Decorarea copacilor veșnic verzi a făcut întotdeauna parte din tradiția germană a solstițiului de iarnă. Primii „pomi de Crăciun” decorați în mod explicit și numiți după sărbătoarea creștină au apărut la Strasbourg la începutul secolului al XVII-lea. După 1750, pomii de Crăciun au început să apară în alte părți ale Germaniei și cu atât mai mult după 1771, când Johann Wolfgang von Goethe a vizitat Strasbourg și a inclus imediat un pom de Crăciun, în romanul său, Suferința tânărului Werther.

Mexic: „Feliz Navidad!”


În 1828, ministrul american în Mexic, Joel R. Poinsett, a adus o plantă roșu-verde din Mexic în America. Deoarece colorarea ei părea perfectă pentru noua sărbătoare, plantele, care au fost numite poinsettias după Poinsett, au început să apară în sere încă din 1830. În 1870, magazinele din New York au început să le vândă de Crăciun. Până în 1900, acestea erau un simbol universal al sărbătorii.

În Mexic, sculpturile din carton mâché numite piñatas sunt umplute cu bomboane și monede și atârnate de tavan. Copiii lovesc apoi pe rând pineta până când aceasta se sparge, trimitând un duș de delicatese pe podea. Copiii aleargă pentru a aduna cât mai mult din pradă.

Anglia: „Merry Christmas!”

Un englez pe nume John Calcott Horsley a contribuit la popularizarea tradiției trimiterii de felicitări de Crăciun atunci când a început să producă cărți mici cu scene festive și o felicitare pre-scrisă de sărbătoare, la sfârșitul anilor 1830. Noile oficii poștale din Anglia și Statele Unite au făcut cărțile senzații aproape peste noapte. Aproape în același timp, cărți similare erau făcute de R.H. Pease, primul producător american de felicitări, în Albany, New York, și de Louis Prang, un german care a imigrat în America în 1850.

Popoarele celtice și teutonice consideraseră de mult timp că vâscul avea puteri magice. S-a spus că are capacitatea de a vindeca rănile și de a crește fertilitatea. Celțîi au atârnat vâsc în casele lor pentru a aduce noroc și a îndepărta spiritele rele. În timpul sărbătorilor din epoca victoriană, englezii atârnau crengi de vâsc de tavan și în ușă.

Franța: „Joyeux Noël!”

În Franța, Crăciunul se numește Noel. Aceasta provine din sintagma franceză les bonnes nouvelles, care înseamnă „vestea bună” și se referă la Evanghelie.

În sudul Franței, unii oameni ard un buștean în casele lor din Ajunul Crăciunului până în ziua de Anul Nou. Acest lucru provine dintr-o tradiție străveche în care fermierii ar folosi o parte din bușteni pentru a asigura noroc pentru recolta anului viitor.

Australia

Nu este neobișnuit ca în unele părți ale Australiei să se atingă 100 de grade Farenheit în ziua de Crăciun.

În timpul sezonului cald și însorit de Crăciun australian, timpul de plajă și grătarele în aer liber sunt frecvente. Sărbătorile tradiționale de Crăciun includ reuniuni de familie, schimb de cadouri și o masă caldă cu șuncă, curcan, porc sau fructe de mare și grătare.

Ucraina: „Srozhdestvom Kristovym!”


Ucrainenii pregătesc o masă tradițională cu douăsprezece feluri. Cel mai mic copil al unei familii urmărește prin fereastră să apară luceafărul, semnal că sărbătoarea poate începe.

Canada


Majoritatea tradițiilor de Crăciun canadiane sunt foarte asemănătoare cu cele practicate în Statele Unite. În nordul îndepărtat al țării, inuții indigeni sărbătoresc un festival de iarnă numit Sinck Tuck, care prezintă petreceri cu dans și schimb de cadouri.

Grecia: „Kala Christouyenna!”


În Grecia, mulți oameni cred în kallikantzeri, spiriduși pusi pe năzdravanii în cele 12 zile de Crăciun. Cadourile sunt schimbate de obicei pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile.

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus