Motivele pentru care ar trebui să vizitați Havana cel puțin o dată în viață

Havana nu este un oraș obișnuit; ca urmare a unei combinații unice de procese de colonizare, influxuri de migrație, plus mișcări artistice și politice, se remarcă în America Latină și în lume ca un loc foarte particular. Dacă doriți ca vacanța voastră să includă un pic de istorie, artă, peisaje naturale și multe oportunități de relaxare, iată câteva motive pentru care ar trebui să vizitați Havana.

Pentru a explora cultura

Din punct de vedere cultural, Cuba este o țară fascinantă. Deși se află în Caraibe, este cu totul diferită de vecinii săi – fostele colonii britanice, olandeze și franceze – și, în același timp, nu este foarte similară cu alte colonii spaniole din America Latină. Această unicitate este rezultatul unei istorii foarte deosebite, marcată de aproape o jumătate de secol de influență americană (1898–1958), decenii de legături cu lumea socialistă după 1959 și efectele ulterioare ale globalizării culturale. Citiți cărți, dansați și explorați forme vibrante de artă stradală.

Este o locație ideală pentru a explora locurile din apropiere

Havana nu este prea departe de Varadero și Pinar del Rio, două zone frumoase perfecte pentru excursii lungi, în special pentru cei care nu doresc să petreacă noaptea în afara Havanei. În Pinar del Rio, faimoasa Valley of Viñales, una dintre principalele atracții turistice din Cuba, este plină de mogote – dealuri carstice rotunjite împrăștiate în vale ca niște turnuri izolate pe o câmpie. Peșterile sunt de asemenea foarte frecvente în zonă. Cueva del Indio este cea mai populară în rândul turiștilor, deoarece nu numai că este foarte accesibilă și mai ușor de explorat decât alte peșteri din zonă, dar vizitatorii o pot vizita și cu barca.

Pentru a asista la lupta împotriva uzurii morale

Mașinile vechi americane care au devenit iconice în Cuba, sunt doar vârful aisbergului într-o cultură de reparații adusă de ani de penurie, lipsă de piese de schimb și o nevoie stringentă de a menține aparatele și echipamentele să funcționeze mult peste limitele normale, deoarece veniturile sunt prea mici pentru a-și permite lucruri noi. În loc de bijuterii bine conservate, mașinile vechi americane din Cuba sunt reasamblate și aduse la viață din nou și din nou. Priviți în jur și descoperiți cum oamenii reumplu brichete, cos pantofi și cum repară multe alte lucruri, inclusiv ventilatoare, râșnite, haine, imprimante și smartphone-uri.

Pentru a vedea locul care a făcut posibil Buena Vista Social Club

Un „album de marcă” în muzica cubaneză, Buena Vista Social Club este foarte popular în Cuba, iar multe dintre melodiile sale fac parte din repertoriul majorității formațiilor cubaneze care cantă în baruri și stațiuni turistice. Explorați bogata producție muzicală a țării; de la genurile tradiționale, cum ar fi salsa și rumba, până la tendințele mai actuale, precum reggaetonul și muzica electronică, opțiunile sunt pline de viață și de energie. De multe ori vin cu spectacole de dans fascinante ale unor muzicieni sau aleatoriu, ale publicului.

Să vă relaxați pe plaje de talie mondială

Plajele cubaneze sunt uimitoare; de la plaje virgine fantastice cu nisip fin de-a lungul majorității coastei de nord, până la minuni naturale, cum ar fi Plaja Bibijagua, unde nisipul este negru, există o listă lungă din care să alegi. Cea mai bună parte este că nu trebuie să stai într-o stațiune de plajă departe de oraș pentru a le experimenta. Havana este la 10 minute de de mers până la începutul unei lungi fâșii de plaje numite Playas del Este, astfel încât să puteți combina cu ușurință explorările orașului cu o escapadă rapidă spre plajă, de preferință într-o maquina.

Pentru a călători în centrul producției de trabucuri

Trabucurile cubaneze s-au bucurat de cea mai înaltă recunoaștere mondială timp de mai multe decenii, datorită calității lor excelente și pentru faptul că sunt un articol interzis, începând din 1961, în Statele Unite, ca parte a unui embargou comercial pentru Cuba. Cele mai multe plantații de tutun sunt deschise pentru excursii care acoperă fiecare etapă a producției de trabucuri – de la culturile din câmpuri, procesul de îmbătrânire, până la producție (realizate manual de cele mai multe ori). Plantațiile din Pinar del Rio sunt cea mai bună opțiune pentru cei care vizitează Havana, iar fabrici precum Partagas Cigar Factory din apropierea clădirii Capitol oferă o perspectivă similară pentru cei care nu au timp să călătorească în afara orașului.

Pentru a admira comorile arhitecturale locale

De la fortărețe masive din piatră din timpurile coloniale (construite de Coroana Spaniolă pentru a-și proteja proprietățile în Lumea Nouă) până la construcții fastuoase din prima jumătate a secolului XX (construite pentru a arăta prosperitatea Cuba după independența de Spania), arhitectura cubaneză include exemple magnifice ale unora dintre cele mai importante stiluri din lume, inclusiv Barocul și Art Deco. Lista clădirilor obligatorii include biserici frumoase, clădiri guvernamentale și piețe.

Pentru a vizita locuri istorice

Fiind principalul centru politic al țării, Havana găzduiește clădiri guvernamentale și piețe publice unde au avut loc evenimentele care au format istoria recentă a țării. De la tribuna antiimperialistă de la Ambasada SUA, unde Cuba a cerut întoarcerea băiețelului cunoscut sub numele de Elian Gonzalez, până la Piața Revoluției, unde Fidel Castro a ținut câteva dintre principalele sale discursuri care au condus Cuba într-o direcție diferită în anii ’60, există o mulțime de locuri istorice de vizitat.

Pentru a vedea ultimul bastion al Războiului Rece din Occident

Un aliat de multă vreme al extincției Uniunii Sovietice, Cuba a supraviețuit prăbușirii blocului socialist fără a sacrifica multe dintre programele sociale și politice care au condus țara înainte de criza economică a anilor ’90. Statuile, monumentele și instituțiile numite după Vladimir Lenin, Karl Marx și Frederich Engels sunt încă vizibile în toată țara; fosta Ambasadă a Uniunii Sovietice (acum Ambasada Rusiei) este unul dintre reperele arhitecturale ale Havanei și există chiar și baruri și restaurante cu tematică sovietică, precum Nazdarovie și Tabarish.

Să te bucuri de toate cele de mai sus
Havana este un oraș foarte sigur, în care vizitatorii pot în general să rătăcească liber, fără a risca să fie afectați sau atacați în vreun fel. Armele de foc sunt ilegale, iar politia și CCTV supraveghează puternic centrele turistice; cu toate acestea, nu înseamnă că infracțiunea este inexistentă, așa că, ca în orice alt loc, cel mai bine este să nu mergeți în zone necunoscute sau să participați la alte tipuri de comportament nechibzuit. În termeni generali, însă, nivelul de securitate este un bonus suplimentar atunci când vine vorba de alegerea Havanei ca destinație de vacanță.

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus