Mănăstire din secolul al XV-lea din Croația, va fi restaurată și se va deschide ca hotel

Pentru prima dată în această vară, oaspeții vor putea dormi pe meterezele unui complex monahal din secolul al XV-lea, cândva cămin de călugări franciscani. Situată la mai puțin de 10 km de orașul Dubrovnik, LOPUD-1483 se deschide în punctul cel mai nordic al insulei croate car-free, Lopud. Construită în 1483, această mănăstire fortificată medievală a fost restaurată pentru a-și păstra integritatea și sentimentul autentic, sub îndrumarea Francescai Thyssen-Bornemisza.

LOPUD-1483 își va deschide ușile pentru oaspeți cu un sejur minim de trei zile, pentru vacanțe personalizate, simpozioane sau retreat. Această proprietate oferă vederi asupra Adriaticii și cele cinci apartamente ale sale sunt pline cu piese rare din colecția de artă privată a familiei Thyssen-Bornemisza.

În calitate de consilier creativ, Thyssen-Bornemisza s-a gândit la restaurarea clădirii, care a fost lăsată goală încă din 1822. Mănăstirea trebuia reconstruită complet, inclusiv cetatea masivă care o protejează. O parte din tencuiala originală din secolul al XVI-lea a supraviețuit, făcând ca Thyssen-Bornemisza să-și dea seama cât de important era să păstreze cât mai multă autenticitate a clădirii. Un arhitect din Zagreb (Rujana Markovic de la Studio Markovic), a planificat noua amenajare a mănăstirii pentru a crea cinci apartamente, în loc de 12 chilii mici de călugăr, actualizate cu tehnologie și facilități din secolul XXI.

Selecția de lucrări găzduite în mănăstire include mobilier original renascentist și gotic, precum și artă decorativă și picturi, cele mai multe dintre acestea împodobind casa baronului din Villa Favorita din Lugano și sunt prezentate pentru prima dată după zeci de ani. Întreaga experiență este proiectată pentru a oferi oaspeților posibilitatea de a „trăi ca un colecționar”.

La intrarea proprietății, ești întâmpinat de doi îngeri ciopliți din lemn care obișnuiau să aducă grație întrării în muzeul Villa Favorita. Masa grea din lemn de nuc datează din 1550 și a fost folosită de tatăl lui Thyssen-Bornemisza în casa sa pentru cină. Este înconjurată de scaune din piele, realizate la Dresda la începutul secolului XVIII. Deasupra acesteia, se află o capodoperă de Furini din St. Sebastian alături de un dulap care ține căni prețioase renascentiste, halbe și boluri decorative colectate de bunicul ei. În sala de mese se găsește și una dintre piesele preferate ale Thyssen-Bornemisza: o pictură a lui Franco Maria Pretti despre eliberarea Sf. Petru, datată din 1645.

În timpul restaurării, Thyssen-Bornemisza a descoperit o farmacie veche care datează din timpul Renașterii și a cercetat bibliotecile din Dubrovnik pentru manuscrise originale despre plante medicinale. Călugării franciscani specializați în crearea de medicamente și farmacia lor din Dubrovnik datează din 1317. Ea a decis să recreeze vechea farmacie, inclusiv unele manuscrise originale din secolul al XV-lea și al XVI-lea. Această descoperire a dus și la recrearea unei grădini cu plante medicinale, cu 80 de specii de plante.

Pentru cei care preferă doar să privească spre mare sau să practice yoga, o punte de lemn a fost așezată pe peluză, cu șezlonguri create de Paola Lenti. Deasupra mănăstirii, pe acoperișul cetății, s-a creat o terasă. Oferă acces direct la mare printr-o peșteră subterană secretă.

Vinul și mâncarea locală sunt oferite, folosind rețete tradiționale și ingrediente croate, precum stridii din golfurile din apropiere, șuncă dalmată, pește proaspăt și caracatiță. Mesele vor fi servite în aer liber, în sala de mese formală sau bucătăria veche, cu șemineul deschis și cuptorul de pâine, care este încă folosit pentru a face pizza proaspătă. De acolo, se poate intra într-o peșteră subterană secretă care duce direct la mare.

Cum ajungeți: La insula Lopud se poate ajunge cu un feribot public de la Dubrovnik în mai puțin de o oră. De asemenea, este accesibilă cu barca rapidă de la Brsečine, un sat mic de pe continent, la aproximativ 40 de minute cu mașina de Aeroportul Dubrovnik.

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus