Islanda, tărâmul elfilor – incursiune în țara care încă mai păstrează credința în creaturi magice

Știați că există 13 tipuri de elfi în Islanda, care au dimensiuni de la câțiva centimetri înălțime până la înălțimea aproape umană? Și că o varietate are pielea albastră? Da, elfi – aproximativ jumătate din islandezii, fie nu cred în ei, fie nu vor respinge posibilitatea existenței lor.

Locuind într-o altă dimensiune (dar împărtășind lumea noastră), elfii se află în rocile uriașe care se găsesc în mod obișnuit în peisajul vulcanic al Islandei, astfel încât oamenii nu le vor putea străbate și nu îi pot deranja. S-a spus că se remarcă prin modul lor vestimentar de modă veche, dar nu, nu poartă pălării pline de păr și nici pantofi din par cârlionțat.

Realitate sau folclor? Mulți, în special străinii, vor spune folclor, dar islandezii împărtășesc adevărate povești (cel puțin pentru ei) despre întâlnirea lor. Echipele de care construiesc autostrăzi noi se îndepărtează frecvent de rocile unde se spune că locuiesc elfi sau mută cu grijă rocile pe un alt loc. Un fost membru al parlamentului islandez se jură că viața i-a fost salvată într-un accident de trafic de o familie de elfi aflați într-o stâncă din apropiere.

Vizitatorii Islandei pot decide singuri alaturandu-se căutărilor „The Hidden Folk”, așa cum își numesc poporul islandez vecinii elfi și iată câteva modalități de a face acest lucru.

Absolvirea Școlii de Elfi
Nu există o mai bună introducere în tradițiile vechi de secole despre „The Hidden Folks” decât Școala de Elfi din Reykjavik. Amplasată într-o clădire comercială, școala nu are tablă la care poți să scrii cu creta, nici birouri și nici examen final; este doar un salon cu decor confortabil unde elevii stau într-un cerc și sunt răsplătiți cu povești de către directorul școlii, MAGNUS Skarphéðinsson.

Conversația directorului este presărată cu „fapte”, cum ar fi diferențele dintre cele 13 tipuri de elfi. El țese și povești despre toți gnomii, piticii și troll-ii care cutreieră mediul islandez și, de asemenea, amestecă anecdote sau face legături între elfi și cultură.

Numai 2 – 3 la sută dintre oameni pot vedea elfi, potrivit lui Magnús, și, deși nu se numără printre ei, el rămâne un credincios ferm. De mai bine de trei decenii, a colectat istorii orale de la peste 1.300 de persoane care au întâlnit creaturile. De exemplu, uneori, elfii răutăcioși împrumută obiecte de uz casnic. O poveste uimitoare este cea a unei vaci care a fost „împrumutată” timp de câteva săptămâni de la hambarul unui fermier, dispărând și apoi revenind fără să lase urme în zăpada din afara hambarului. Alte ori, elfii oferă cadouri sau sfaturi – un om de afaceri îi consultă de regulă înainte de a semna contracte. Există chiar și legende cu privire la povești de dragoste dintre oameni și elfi, dar aveți grijă, cei care se îndrăgostesc de un elf ar putea fi obligați să intre în lumea lor și să părăsească propria noastră lume.

La jumătatea după-amiezii (întregul curs durează mai puțin de o zi), Magnús servește delicioase clătite cu cremă islandeză plină de brânză și dă o diplomă fiecăruia dintre studenții săi, certificându-i absolvenții Școlii de Elfi din Reykjavik.

Faceți o plimbare în satul elfilor
Faceți o călătorie rapidă și ușoară cu autobuzul de la Reykjavik spre orașul pitoresc Hafnarfjörður, un loc presupus plin de elfi. De fapt, este considerat a fi capitala lor, regele elf și regina rezidând în interiorul unei stânci cu vedere la oraș. Încercați să faceți o plimbare prin Hafnarfjörður cu încântătoarea Sigurbjörg Karlsdóttir. (O poți numi Sibba).

Traseul Sibbei duce la frumosul și nelumescul Parc Hellisgerði, un flux de lavă înghețată, cu roci ascuțite, răsucite, mușchi multicolori și copaci la fel de răsuciti, în timp ce ea povestește despre vocile care s-au auzit în interiorul acestor roci de când s-u presupus că locuiesc sute de elfi în zonă. Există chiar un troll uriaș care a avut ghinionul de a rămâne afară atunci când soarele a răsărit și a fost înghețat într-o stâncă imensă.

Plimbarea se încheie la Hamarinn, faleză care este și reședință regală. Credincioșii jură că uneori apar fisuri pe fața rocii și se poate auzi muzică frumoasă venind din interior. Puteți intra pe propriul risc, deoarece atunci când fisura se va închide, veți fi blocat pentru totdeauna. În vârful stâncii se află locul unei școli, unde Sibba susține că, copii elfi participă uneori la cursuri alături de colegii lor umani.

Elfi în Islanda

Elfii nu se limitează doar la regiunea din Reykjavik. Mulți oameni vă vor recomanda locuri asociate cu „The Hidden Folk”. Unul dintre acești oameni este Ragnhildur („Ragga”) Jonsdóttir, unul dintre principalii negociatori între elfi și oameni atunci când apar probleme. Ea a asistat la mișcarea unei „capele de elf” când a fost amenințată de construcția autostrăzii. A făcut furori în presa internațională în 2014, când a zburat cu o serie de prieteni elfi la New York pentru a discuta cu elfii care locuiesc în rocile uriașe din Central Parc. Aflați mai multe despre ea și despre discuțiile legate de elfi, precum și informații despre un documentar din 2019, „Văzătorul și nevăzutul ”.

Alte orașe despre care Ragga spune că sunt demne de vizitat sunt Borgarfjörður Eystri din estul Islandei, unde se poate găsi un alt „Palat al Elfului”. Stânca Bjartmarsstein de pe litoralul de lângă Reykhólasveit este un loc unde elfii au o piață; oamenii susțin că au văzut navele care sosesc cu mărfuri pentru cumpărările elfilor. Și dealul stâncos numit Tungustapi în vestul Islandei este presupus a fi o catedrală și casa unui episcop elf.

Peisajul vulcanic al Islandei are bolovani uriași răspândiți peste tot, astfel încât elfii nu duc lipsă de locuri unde să trăiască. Urmăriți locurile în care oamenii au pictat uși în stânci sau au construit case minuscule în curțile lor, în speranța de a ademeni elfii să trăiască în ele. Este recomandat să nu urci efectiv pe nicio piatră sau să faci zgomote puternice în apropiere – elfii vor fi foarte nemulțumiți.

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus