Normandia

Normandia

Una dintre cele mai strălucite regiuni istorice ale Franței, Normandia a fost în Evul Mediu un mare regat care, alături de Burgundia, a rivalizat în putere și prestigiu cu însuși Regatul Franței. Cu adevărat, ducii normanzi au reușit să păstreze pentru o lungă perioadă de timp același statut cu regii Franței, celor cărora le-au jurat credință. Înainte de a muri, regele Angliei, Eduard Confesorul, l-a numit pe nepotul său William, duce de Normandia la acea vreme, ca succesor. Însă după ce vărul său Harold a preluat puterea, William invadează Anglia în 1066 pentru a-şi reafirma titulatura la coroană. Povestea lui Harold şi a lui William Cuceritorul este redată glorios în tapiseriile de Bayeux, localitate ce poate fi vizitată la câţiva kilometri vest de Caen.

Având în vedere legăturile istorice şi distanţa mică ce le separă, nu este deloc surprinzător că Normandia are multe lucruri în comun cu sudul Angliei. Chiar şi peisajul, verdele aprins al câmpurilor şi pajiştilor mărginite de păduri nu este deloc diferit. Mai mult, stilul arhitectonic şi câteva din expresiile de limbaj sunt destul de asemănătoare.

Le Havre, Caen şi Rouen sunt cele trei mari oraşe ale regiunii. Pentru detalii despre acestea, accesaţi secţiunea de „Destinaţii” din meniul aferent ghidului turistic Normandia. Există şi patru orăşele mai mici – sau mai mari, acestea fiind Evreux, în departamentul Eure, Cherbourg – încă un port maritim activ, chiar dacă ceva mai puţin aglomerat decât era pe vremuri, în perioada sa de apogeu, când reprezenta o rampă importantă de lansare pentru vapoarele cu destinaţia America – Dieppe, un port ceva mai puţin important, şi Alençon, capitala departamentului Orne.

În afara marilor sau micilor oraşe, Normandia este o zonă agricolă vastă şi prosperă, specializată în produse lactate, fructe şi ferme mixte. Cele mai faimoase rezultate agricole ale regiunii sunt brânza Camembert şi două băuturi – cidrul şi licoarea alcoolică rezultată din distilarea cidrului, ce poartă numele unui departament normand, „calvados”. Normandia este celebră şi pentru cursele sale de cai, iar regiunea dispune de câteva ferme cabaline valoroase.

Tara Franta
Château Corneille 3*

Château Corneille 3*

Normandia
De la 195 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla superioara / fara masa
Chateau de Canisy 5*

Chateau de Canisy 5*

Normandia
De la 798 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla superioara / fara masa
Château Tilques 3*

Château Tilques 3*

Normandia
De la 203 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun
Residence Les Tamaris 3*

Residence Les Tamaris 3*

Normandia
De la 21 Euro / persoana / noapte in studio pentru 4 persoane / fara masa