Aqaba

Aqaba

Aqaba este, punctul sudic extrem al Regatului Hashemit și cel de-al treilea mare oraș al Iordaniei, cucerit de la turci de Lawrence al Arabiei, personajul de legendă cel mai cunoscut, din Mediterana până la Marea Roșie și dincolo de ea. Aqaba e singura fereastră maritimă a regatului, deschisă de regele Hussein, în 1965, în urma unui schimb de teritorii cu Arabia Saudită. Nu mult peste 10 kilometri de coastă asigură ieșirea Iordaniei la Marea Roșie și totodată înscrierea orașului Aqaba în rândul marilor destinații turistice mondiale.

Succesul se datorează, în mare măsură, vocației sale de placă turnantă pentru obiectivele istorice din jur dar și magnificului fund de mare, unde se pot face scufundări spectaculoase, la adâncime mică, pentru a observa peștii multicolori și coralii (eventual, după o sumară explorare cu vaporașul cu fund de sticlă). Norocul poate aduce, uneori, scufundătorul amator în fața unei întâlniri neașteptate cu delfinii sau cu țestoasele marine. Locul cel mai căutat pentru snorkeling se află în jurul epavei “Cedar Pride”, la circa 20 de metri adâncime, acoperită de corali: un acvariu natural la scară macro!

În drumul spre elegantul hotel Mowenpick, de-a lungul coastei iordaniene, călătorului îi ies în fața ochilor splendide grădini de legume, în care ridichile colosale de Iordania au farmecul lor, apoi, numeroase plaje (cea municipală e gratuită!) pe care arabii se bronzează în slip, iar arăboaicele, în… tradiționalul halat alb (ceea ce dovedește că țin la tradiția musulmană), ori mici terase pe care oameni îmbrăcați în “djellaba” dansează “dabka”, după obiceiul palestinian. Atmosfera e total necunoscută europeanului: amestec de arome de narghilea și de flori tropicale, cămile-taxi pentru evenimente de lux, souk-uri cu cu flacoane de nisip colorat (din care Alex, prietenul neprețuit al calatorilor veniți din România face cadou, fiecăruia, câte unul, ca să nu uite că se află pe cel mai frumos loc de pe pământ)…

Tara Iordania

Momentan nu exista oferte disponibile in aceasta locatie.