Cambodgia

Cambodgia

Cambodgia se găsește în partea de sud-est a Asiei, în spațiul dintre Thailanda și Vietnam, cu o mică alungire spre nord, la granița cu Laos. Regiunea cea mai importantă din punct de vedere cultural și economic este cea reprezentată de câmpia fluviului Mekong și lacului Tonle Sap.

Punctul de confluență al râului Sap și fluviului Mekong se află în Phnom Penh, unde cursul de apă se divide din nou, în Bassac și Mekong (fluviu care curge dinspre Vietnam spre Marea Chinei de Sud). Chiar dacă Cambodgia dispune de o zonă de coastă la Golful Thailandei, țărmul este separat de câmpia centrală printr-un lanț montan. Transportul – feroviar și rutier – de legatură între partea centrală și porturile din zona de coastă, este disponbil doar din anii 1950.

Numele de Cambodgia derivă din cuvântul francez „Cambodge”, care provine, la rându-i, din cuvântul khmer „Kampuchea” și înseamnă „născut din Kambu”. În timpul regimurilor socialiste ale Republicii Democrate Kampuchea (DK) (1975 – 1979) și Republica Populară Kampuchea (PRK) (1979 – 1989), țara a fost cunoscută sub numele de Kampuchea, dar guvernele mai recente au revenit la utilizarea numelui de Cambodgia, numele oficial fiind Regatul Cambodgia. Cuvântul „Khmer”, ca și substantiv sau adjectiv, se poate referi la limba cambodgiană, cultura sau populația locală, prin urmare sugerează mai mult o identitate etnică și lingvistică decât una politică. Din 1970 până în 1975 țara a fost cunoscută sub numele de Republica Khmer (KR).

Vechea capitală a Imperiului Khmer a fost la Angkor, aproape de Siem Reap din ziua de azi. În secolul al XV-lea, capitala a fost mutată la intersecția dintre Mekong și Sap, în apropiere de Phnom Penh, pentru a spori comerțul. Zonele cele mai dens populate de astăzi se găsesc de-a lungul cursurilor de apă importante, din provinciile învecinate capitalei Phnom Penh.

Turismul în Cambodgia este a doua activitate ca sursă de venit, după industria textilă.
Regatul Cambodgiei este una din cele mai palpitante destinații turistice ale lumii. După ani de izolare, Cambodgia a fost deschisă turiștilor la mijlocului anilor 1990 iar numărul de turiști a crescut an de an. Țara primește acum peste 2 milioane de vizitatori anual. Principalele destinații turistice ale Cambodgiei, Angkor Wat și templele emergente din regiunea Siem Reap, atracțiile culturale din capitala Phnom Penh și plajele din Sihanoukville, oferă o mulțime de locuri de cazare, restaurante și servicii turistice. Alte destinații, cum ar fi ariile împădurite din Ratanakiri și Mondulkiri, templele izolate de la Preah Vihear și Banteay Chhmar precum și bizarele capitale de provincie Battambang, Kampot și Kep sunt doar acum descoperite de către turiști. Toate acestea oferă, într-un mod unic, crâmpeie ale Cambodgiei „neatinse”.

Cambodgia este și un tărâm al superlativelor. Templele antice de la Angkor Wat, Bayon și alte ruine ale Imperiului Khmer, se află pe lista celor mai grandioase și mai exclusiviste situri din Patrimoniul UNESCO – la fel de importante ca Machu Picchu, piramidele din Egipt sau Teotihuacan. Dar aceste locuri extraordinare sunt în contrast cu Câmpurile Crimei, Muzeul Genocidului Toul Sleng și alte reminiscențe ale istoriei recente și sângeroase ale Cambodgiei, un timp în care Pol Pot și regimul Khmerilor Roșii din anii 1970 au comis cele mai mari atrocități ale secolului XX. Totuși, populația băștinasă khmeră, prezentă în proporție de 90%, impresionează vizitatorii prin amabilitate, veselie (sabai) și gentilețe. Omniprezentul zâmbet khmer este legendar, așa cum sunt și ospitalitatea și deschiderea de care dau dovadă cambodgienii.

Cambodgia este cu adevărat un tărâm al luminii și în același timp al întunericului, al minunilor și al tragediei adusă la rang de venerație, unic și contrastant în felul său.

4 Rivers Floating Lodge 4*

4 Rivers Floating Lodge 4*

Cambodgia
De la 126 Euro / persoana / noapte / cort plutitor / mic dejun
Angkor Village Resort & Spa 5* Cambodgia

Angkor Village Resort & Spa 5* Cambodgia

Cambodgia
De la 386 Euro / 7 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun
Raffles Grand Hotel d'Angkor 6*

Raffles Grand Hotel d'Angkor 6*

Cambodgia
De la 750 Euro / 7 nopti / persoana in State Room Garden View / mic dejun
Six Senses Krabey Island 5,5*

Six Senses Krabey Island 5,5*

Cambodgia
De la 1752 Euro /7 nopti / persoana in Hideaway Pool Villa Suite / mic dejun
Song Saa Private Island 5*

Song Saa Private Island 5*

Cambodgia
De la 2627 Euro / persoana /7 nopti / Jungle Villa / mic dejun