Conditii de calatorie cu animale de companie

Atunci cand animalul de companie face parte din familie, are drepturi depline in ceea ce priveste vacanta! Este mai simplu sa il iei cu tine oriunde ai merge, decat sa il lasi intr-o pensiune specializata sau in grija vecinilor. De aceea, trebuie sa stii cateva conditii de calatorie cu animalele de companie iar in ceea ce priveste conditiile de cazare, consultantii nostri iti stau permanent la dispozitie pentru a te sfatui.

Calatoria cu animalele de companie

Tarom

Animalul de companie poate călători în cabina de pasageri sau în cală.

Mai jos puteţi citi care sunt condiţiile pentru fiecare tip de transport.

La bordul avionului

TAROM acceptă la transport în cabina de pasageri numai câini şi pisici. Pentru a fi acceptate în cabina de pasageri, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

să fie anunţate încă din momentul în care pasagerul îşi rezervă biletul de călătorie. Animalul de companie din categoria PETC trebuie întâi confirmat pentru călătorie de către compania TAROM şi abia apoi va fi acceptat la bordul avionului;
să fie sănătoase: pasagerul trebuie să fie în posesia unui paşaport internaţional de călătorie pentru animalul său de companie;
animalul de companie să aibă cip de identificare, dacă este vorba de o călătorie în spaţiul Schengen şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie;
să fie transportate în cuşca standard IATA (se poate achizitiona de la ghişeul Emiteri Bilete din aeroportul Otopeni in avans sau in ziua plecarii in functie de disponibilitate sau de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie). De asemenea, pot fi transportate si in cusca de tipul „soft bag”(cusca din material textil, impermeabil, in conformitate cu reglementarile internationale. Compania TAROM nu pune la dispozitia pasagerilor sai acest tip de cusca);
să fie curate;
să nu fie gestante;
să nu provoace disconfortul celorlalţi pasageri
În cabina de pasageri se acceptă numai câini si pisici, cu o greutate de maximum 5 kg (incluzând şi greutatea cuştii standard de transport al acestora).

Dimensiunile maxime ale cuştii nu trebuie să depăşească 42 cm x 30 cm x 21 cm.

Există o serie de restricţii de acceptare a animalelor de companie:

în funcţie de tipul de avion: ATR 42- sunt acceptate maximum 2 cuşti; B 737- sunt acceptate maximum 3 cuşti; A 318- sunt acceptate maximum 3 cuşti
un pasager poate transporta numai o singură cuşcă.
Dacă pasagerul se prezintă la ghişeul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau nu respectă condiţiile impuse de transportator (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate şi curăţenie etc), putem refuza transportul animalului de companie.

În cala avionului (AVIH)

Pentru a fi acceptate, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

să fie menţionate atunci când pasagerul rezervă biletul de avion. TAROM trebuie să aprobe mai întâi transportarea animalului de companie, după care poate fi acceptat la bord;
să fie sănătoase: pasagerul trebuie să deţină un paşaport internaţional pentru animalul de companie;
in cazul în care călătoriţi în Spaţiul Schengen, animalul de companie trebuie să aibă instalat un microcip de identificare şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces ale ţării de destinaţie;
să fie transportat într-o cuşcă standard IATA (aceasta poate fi cumpărată de la ghişeul Emiteri Bilete a aeroportului Otopeni sau de la magazinele specializate în comercializarea produselor pentru animale);
să fie curate;
să nu fie gestante
Dacă un pasager se prezintă la biroul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau dacă nu respectă condiţiile impuse de transportator (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate etc.), transportatorul poate refuza să furnizeze serviciile de transport în cală.

Pasagerul trebuie să plătească o taxă pentru excedent de bagaj în funcţie de greutatea animalului, plus cuşca.

Note importante:

Transportul animalelor de companie nu este permis în cala aeronavelor Airbus A318;
Nu este permis transportul animalelor de companie, atât al celor transportate în cabina de pasageri (PETC), cât şi al acelora transportate în cala avionului (AVIH), către următoarele destinaţii: Marea Britanie (Londra/ Luton) şi Emiratele Arabe Unite (Dubai), datorită legislaţiei locale restrictive.

BlueAir

ANIMALE VII

8.6.1 In cabina de pasageri se accepta transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animal de companie + cusca, totalul fiind de maxim 6kg) caini sau pisici, in custi speciale de dimensiuni maxime 45 cm x 30 cm x 23 cm, cu obligatia proprietarului de a tine cusca in brate sau sub scaunul din fata pe durata zborului. In acest caz transportul se face contra unei taxe de 35 EUR/ animal/ segment de zbor daca biletul / SSR-ul este achizitionat de pe website-ul Blue Air sau prin Departamentul Reservation and Customer Service si contra unei taxe de 50 EUR/ animal/ segment de zbor daca acest serviciu este achizitionat in aeroport.

Pasagerii care calatoresc cu PET (animal de companie, caine sau pisica + cusca de maxim 6kg) in cabina trebuie sa se prezinte la ghiseul de check-in din aeroport cu minim 90 de minute inainte de decolare, cu actele mentionate in art. 8.6.4, pentru a indeplini formalitatile necesare calatoriei cu PET, prezentarea la ghiseul de check-in fiind necesara si in situatia in care a fost efectuat check-in-ul online si/sau pasagerii nu au bagaj de cala ce trebuie inregistrat.

8.6.2 In cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, caini sau pisici, in custi standardizate in conformitate cu reglementarile IATA, de dimensiuni maxime 120 cm x 80 cm x 80 cm, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Transportul se poate face contra cost, la tariful de 75 EUR/animal/ segment de zbor aplicabil la greutatea bruta (cusca plus animal) daca biletul este achizitionat de pe website-ul Blue Air sau prin Departamentul Reservation and Customer Service si 100 EUR/ animal/ segment de zbor daca serviciul este achizitionat in aeroport.

Daca animalul transportat + cusca depasesc impreuna 32KG, se va aplica o taxa suplimentara de 50 EUR/ 50 GBP/ 250 RON, taxa ce se poate plati numai in timpul formalitatilor de check-in.

8.6.3 Atat in cabina de pasageri, cat si in cala de bagaje pot fi transportati numai caini si pisici si numai in conditiile mentionate in articolele capitolului 8.6.

8.6.4 Pentru a calatori cu animalul de companie intr-un stat membru al UE, animalele vii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa aiba un microcip implantat sub piele;
– sa aiba carnet de sanatate;
– vaccinul antirabic sa fie valabil, maxim 30 zile inainte de calatorie;
– sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.

8.6.5 Pe zborurile catre Marea Britanie nu se accepta transportul animalelor vii, nici in cabina de pasageri, nici in cala de bagaje.
Incepand cu 1 ianuarie 2012, pentru zborurile catre si din Irlanda se accepta transportul animalelor vii (caini si pisici) in conditiile stipulate mai sus (articolele 8.6.1, 8.6.2 si 8.6.3), la care se aplica si reglementarile disponibile aici.

8.6.6 Pentru persoanele care calatoresc insotite de animalul de companie in cabina, alocarea locurilor se face pe penultimul rand, pentru a nu se crea nici un disconfort celorlalti pasageri.

WIZZ AIR

Nu transportăm animale vii la bordul curselor noastre, cu excepţia câinilor însoţitori recunoscuţi. În cazul în care trebuie să călătoriţi cu un câine însoţitor recunoscut, sunteţi responsabil pentru deţinerea documentelor prevăzute în reglementările Statelor Cuprinse în Itinerariul de Zbor şi pentru respectarea condiţiilor acestor reglementări, cu condiţia ca dumneavoastră să ne fi informat în legătură cu intenţia dumneavoastră de transport în conformitate cu. Câinele însoţitor recunoscut va fi transportat gratuit. Pentru informaţii suplimentare, accesaţi site-ul nostru web.

Austrian

Vă rugăm să acordaţi o atenţie deosebită regulamentului de călătorie cu animalele şi cerinţelor legale şi asiguraţi-vă că aveţi toate documentele necesare la dvs.!

În momentul rezervării, vă rugăm să ne anunţaţi că doriţi să călătoriţi cu animalul dvs. de companie. Vom verifica dacă condiţiile de transport pot fi îndeplinite si vă vom contacta în cel mai scurt timp posibil.
Vă rugăm să ne anunţaţi în avans la tel.: +43 (0)5 1766 1000
La bordul aeronavei: câini şi pisici de talie mică

O pisică sau un câine de talie mică, poate fi transportat la bortul aeronavei cu condiţia să fie utilizată o cuşcă specială pt. transport animale. Greutatea totală (animal + cuşcă) nu trebuie să depăşească 8 kg iar dimensiunea maximă a cuştii nu trebuie să fie mai mare de 55x40x23 cm, pentru o depozitare uşoară sub scaun. Vă rugăm să aduceţi propria cuşcă pt. transport animale!

Animale mai mari, transportate în cala de mărfuri

Animalele care nu pot fi transportate cabina de pasageri, vor fi transportate în cala de mărfuri prevăzută cu aer condiţionat şi sistem de încălzire. La momentul rezervării, vă rugăm să ne informaţi despre greutatea şi dimensiunile cuştii astfel încât să putem verifica dacă este suficient loc disponibil!

Câini de ghidare şi de asistenţă
Câinii de ghidare si cei de asistenţă sunt transportaţi gratuit de Austrian Airlines şi pot călători cu dvs. în cabina de pasageri. Cu toate acestea, este necesară o rezervare în prealabil.